Så dyrt er et overtræk på dit Dankort

I nogle situationer har man behov for at lave et bevilget overtræk, men du bør tænke dig om en ekstra gang inden du træffer beslutningen. Det kan nemlig være en meget dyr fornøjelse. De fleste danskere har stået i en situation, hvor de af den ene eller anden grund har været nødsaget til at tage et overtræk på deres betalingskort. Årsagerne kan være mange, men uanset årsagen er det en god idé, at undersøge, hvordan man får den billigste rente. I dette indlæg vil vi forklare, hvorfor overtræk bør være din sidste udvej. Dertil vil vi give dig nogle alternative løsningsforslag, som vil spare dig for penge i fremtiden.

Få en kassekredit i stedet for at overtrække

Hvis du har behov for at lave et overtræk, der strækker sig over en længere periode end 30 dage, så kan det være en fordelagtig løsning at anmode din bank om en kassekredit. Oprettelsen af en kassekredit vil nemlig som oftest være en billigere løsning end et decideret overtræk. Renten vil dog variere fra bank til bank. Hvis du ønsker at få en kassekredit, er det derfor en rigtig god idé at tage kontakt til din bank og anmode dem om at oprette en kredit til dig. Når dette er gjort, kan du nemmere gennemskue om din nuværende banks rente er fordelagtig, eller om du måske burde henvende dig til andre banker på markedet. Det forholder sig nemlig således, at renten på en kassekredit kan svinge fra omkring 5% og helt op til over 20%. Vores opfordring er hermed, at du til alle tider undersøger markedet, inden du indgår en skriftlig aftale med din nuværende bank.

Overtræk har flere ulemper

Når du bruger flere penge, end der står på din konto, kan det, som beskrevet, blive utrolig dyrt i renter. Hvis du derimod vælger at gå ned i banken og laver en aftale om at låne pengene, så er renten en helt anden. Når du i en periode er tynget af ekstraudgifter og virkelig har brug for penge, er det altså langt mere givtigt, at du på forhånd har taget en lånesnak med din bankrådgiver. En anden stor ulempe ved at overtrække er, at jo oftere du overtrækker din konto, jo sværere gør du det for dig selv at få et lån fra din bank. Når din egen bank skal låne dig penge, kigger din personlige rådgiver på, om du i virkeligheden er i stand til at betale lånet tilbage. Hvis du i denne forbindelse er typen, der ofte overtrækker din konto, vil din personlige rådgiver måske vurdere, at du heller ikke er i stand til at betale et lån tilbage. Overtrækket har altså direkte konsekvenser for din kreditvurdering, hvilket til syvende og sidst kan resultere i, at banken ikke vil låne dig penge i fremtiden. Dette eksempelvis til dit nye hus eller din drømmebil. Du kan bruge appen Spiir til at holde styr på din økonomi 

Spørg banken først

Et overtræk bliver ikke lige så dyrt, hvis du husker at spørge din bank om lov inden du overtrækker dit dankort. Et overtræk, der godkendes af banken, kaldes et bevilget eller midlertidigt overtræk. Et bevilget overtræk er markant billigere i renter og gebyrer end et almindeligt overtræk, men det er dog vigtigt at påpege, at et bevilget overtræk stadig kan være dyrt. Et bevilget overtræk kan også sende et signal til din bank om, at du ikke har så godt styr på din økonomi.

Læg et budget

De fleste oplever at have brug for et overtræk sidst på måneden. Denne situation kan du sikre dig imod ved at udarbejde et budget, hvor du har sat penge af til dine udgifter hele måneden. Ved første øjekast kan små overtræk i slutningen af måneden virke aldeles harmløse, men gebyrerne koster ofte op til flere hundrede kroner. Dette forårsager at du blot skubber de økonomiske problemer længere frem, da du herved får endnu sværere ved at få budgettet til at række de efterfølgende måneder. Du kan med fordel downloade en budget-app til din telefon. Dette kan hjælpe dig med at overholde dit forbrug, da den kan hjælpe med at holde styr på, hvor mange penge du har til rådighed hver uge, og hvornår du er ved at nærme dig din forbrugsgrænse.

Seneste artikler