Kviklån

Hos Forbrugerbasen.dk kan du finde markedets bedste og billigste kviklån. Vi hjælper dig med at skabe overblik over de forskellige udbydere. 

Guide til Kviklån 

I denne guide vil vi informere omkring vilkårene for et kviklån og belyse, hvad du bør være opmærksom på, inden du tager denne type lån. Et kviklån er blot et ud af mange typer lån, du kan finde på det danske lånemarked. I lang de fleste tilfælde bliver kviklån taget med det formål, at give flere penge til forbrug. Det er i denne sammenhæng vigtigt, at man sætter sig ind i de omkostninger, der er forbundet med denne type af lån. 

Hvad er et kviklån? 

Et kviklån er kort forklaret et lån, som du kan optage hurtigt og uden at stille sikkerhed for lånet. Det lyder som udgangspunkt positivt, men kviklån som lånemulighed har fået meget kritik. Kritikken bunder i manglen på gennemsigtighed hos de forskellige udbydere. Der findes mange låneudbydere, som ikke forklare fyldestgørende om kviklånets vilkår, hvilket kan resultere i ubehagelige og dyre overraskelser for låntageren. Inden man optager et kviklån, er det altså meget vigtigt, at man sætter sig ind i kviklånets vilkår. 

Kan et kviklån være en god løsning? 

I denne guide vil vi ikke vurdere hvorvidt et kviklån er en god eller dårlig løsning for dig. Der kan være vidt forskellige bevæggrunde for at optage et kviklån, så vurderingen ligger i sidste ende hos dig som låntager. Der kan dog være situationer, hvor et kviklån kan være en fin løsning, så længe man som låntager ved at man kan tilbagebetale lånet indenfor lånets løbetid. Dette kan blandt andet være ved uforudsete udgifter. Et fælles træk for uforudsete udgifter er, at de som oftest opstår, når man mindst venter det. Dette vil normalvis også betyde, at det kan være en udgift, der er svært at finansiere, da uforudsete udgifter ofte kommer på et ubelejligt tidspunkt. I sådanne situationer kan et kviklån være en løsning, da du hurtigt kan få et større økonomisk råderum og dermed får mulighed for at afvikle de uforudsete udgifter. Kviklån er dog langt fra gratis at optage, hvorfor du grundigt bør undersøge kviklånets lånevilkår. Du skal her se nærmere på lånets rente, ÅOP, løbetid og lign. afgørende aspekter. 

Hvad betyder ÅOP?

Forkortelsen ÅOP står for ”Årlige Omkostninger i Procent”, og betegnelsen belyser, hvad du betaler for at låne penge. ÅOP angiver altså hvor stor en procentdel renter, stiftelsesomkostninger, gebyrer m.m. udgør af det beløb, du betaler tilbage på lånet i løbet af et år. Derfor er ÅOP er godt sammenligningsgrundlag, når du skal vurdere hvilket lån der er billigst at optage. Du kan bruge ÅOP’en til at sammenligne lån med samme lånebeløb, løbetid og tilbagebetalingsmetode.

Hvad betyder hovedstol?

Når du optager et lån, følger der som regel nogle omkostninger med i forbindelse med stiftelse af lånet. Lånebeløbet og disse stiftelsesomkostninger kaldes samlet for lånets hovedstol. Hovedstolen vil derfor altid være et højere beløb end det beløb, du har ansøgt om at låne.  

Hvad betyder ydelse?  

De penge, du skal afbetale på månedlig basis, kaldes for ydelsen på lånet. Ydelsen skal betales hver måned og inkluderer en bid af det beløb, du har lånt, plus de gebyrer og renter, der månedsvis løber på lånebeløbet.

Hvad betyder renter?

Det lån du vælger at optage, koster en procentdel af lånet i rente. Renter er altså den pris, du betaler låneudbyderen for at låne dig pengene. Du betaler renten som en del af din månedlige ydelse. Det er altså en god idé at eftertjekke lånets rente, da den kan give dig indblik i hvor meget du skal betale for at optage lånet.

Hvad betyder løbetid?

Løbetiden refererer til den tid, dit lån løber over. Helt konkret henviser begrebet løbetid til, hvor længe der går, før dit lån er tilbagebetalt. Hvis det lån du optager eksempelvis, har en tilbagebetalingsaftale, der siger, at dit lån har en løbetid på 36 måneder, betyder det, at lånet forventes tilbagebetalt i løbet af 36 måneder.

Hvad betyder indfrielse?

Når du har tilbagebetalt alt, hvad du skylder på dit optagede lån, så har du indfriet lånet. En ordinær indfrielse af et lån betyder, at du har tilbagebetalt lånet inden for den aftalte tid. En ekstraordinær indfrielse betyder, at du har tilbagebetalt dit lån før tid. Hvis du har mulighed for sidstnævnte vil det altid være en rigtig god idé, da det sparer dig for ekstraomkostninger.