Lån

Sammenlign forbrugslån og find det bedste lån til den laveste rente. Forbrugerbasen.dk hjælper dig med at skabe overblik over markedets billigste online forbrugslån.

Guide til lån

Et lån er helt lavpraktisk en aftale mellem to parter, hvor den ene part, kreditor eller långiver, udlåner en genstand eller et eventuelt pengebeløb, og den anden part, debitor eller låntager, påtager sig en forpligtelse om at levere eller tilbagebetale det lånte efter nærmere aftale.

Billige lån – lån på et minut  

Et lån kan indtage mange former og kan beskrives på mange måder, men en af de mest populære lånetyper er det såkaldte forbrugslån. Dette begreb dækker over langt størstedelen af de kortfristede lån på lånemarkedet. Processen til optagelsen af et sådan lån er ultrakort, da du blot skal sende ansøgningen, underskrive låneaftalen med dit NemID, hvorefter lånet efter få timer indfinder sig på din konto. Når du optager et lån, vil pengene som regel være at se på din konto samme dag, eller dagen efter du har sendt din ansøgning. De fleste kortfristede lån såsom SMS-lån, minilån, kviklån og lignende hører under kategorien forbrugslån. Grunden til at mange vælgere denne lånetype er, at lånet hurtigt og nemt at optage og at pengene bliver overført med det samme.

Hvor meget kan jeg låne til forbrug?

Hvor meget du kan låne, varierer meget fra udbyder til udbyder. Nogle udbydere lader dig kun låne et foruddefineret førstegangsbeløb, da de først vil se om du kan tilbagebetale dette, før de lader dig låne højere beløbsstørrelser. Desuden afhænger lånebeløbets størrelse også af hvordan udbyderen vurderer din kreditstatus. Når du indsender din anmodning om et lån, vil de respektive låneudbydere foretage en vurdering af dig som ansøger. I denne forbindelse foretager kreditoren (långiveren) en vurdering af din økonomi, hvor de undersøger aspekter som månedlig indkomst, indtægter og udgifter, dit rådighedsbeløb og hvad der er muligt for dig at tilbagebetale på lånet månedligt, når dine faste udgifter er betalt. Denne kreditvurdering vil danne grundlag for, hvorvidt långiveren vil godkende dit lån og hvis anmodningen godkendes, hvor stort et beløb de vil låne dig. Denne vurdering sker for at låneudbyderen kan sikre sig, at din privatøkonomi ikke bliver sat under pres, så du ender i en uholdbar økonomisk situation.

Såfremt din låneansøgning godkendes, er det vigtigt, at du tilbagebetaler de månedlige afdrag til tiden. Betaler du ikke rettidigt og hermed bryder din låneaftale, så kan du som låntager risikere at blive registreret i RKI, som dårlig betaler.

Find det billigste lån

Når du skal finde det billigste lån på markedet, er det altafgørende, at du tjekker lånets ÅOP. Kort forklaret står ÅOP for årlige omkostninger i procent. Dette begreb dækker over lånets samlede omkostninger, hvor elementer som stiftelsesgebyr, renter, renters rente mm. medtages i procentsatsen. Inden du låner, er det altså en god idé at undersøge lånets ÅOP. Ved at tage udgangspunkt i lånets ÅOP kan man danne sig et reelt overblik over, hvad lånet reelt set kommer til at koste. Jo lavere ÅOP desto lavere omkostninger og billigere lån. Det er ved at sammenligne de forskellige låns årlige omkostninger i procent, at du finder frem til de billigste lån.

Sammenlign lån lige her.  

Kassekredit eller lån – hvad er billigst?

Det kan som oftest bedst betale sig at få en kassekredit fremfor at optage et decideret lån. Kassekreditten er en god løsning, hvis man blot ønsker et større månedligt rådighedsbeløb. Kassekreditten kan bruges som en buffer, så man har et økonomisk råderum, hvis der dukker uforudsete udgifter op. Den primære forskel på en kassekredit og et billigt lån er desuden, at man ved optagelse af en kassekredit ikke nødvendigvis laver en aftale med kreditor om, hvornår pengene skal betales tilbage igen. Med en kassekredit kan du som oftest selv bestemme hvornår du vil tilbagebetale pengene. Der er derfor ikke noget fast månedligt afdrag eller nogen fast løbetid.

Hos de fleste banker kan man nemt og hurtigt ansøge om en kassekredit. Det eneste du skal gøre, er at logge ind på din netbank ved hjælp af NemID eller digital signatur. Efter du har anmodet om en kassekredit vil banken foretage en kreditvurdering for at sikre sig, at det vil være realistisk for dig at betale pengene tilbage igen på et tidspunkt.

Hvad koster det at have en kassekredit?

Du får som oftest oprettet en kassekredit hos din eksisterende bank, og din bank har i forvejen et klart billede af, hvordan din økonomi ser ud og hvor høj en kassekredit du med udgangspunkt heri kan tildeles.

Du kan opleve at din bank forlanger et etableringsgebyr ved oprettelse af en kassekredit, men dette er blot et engangsbeløb. For at skabe et overordnet overblik over, hvad de nøjagtige omkostninger ved etablering af en kassekredit er, vil vi anbefale at du undersøge kassekredittens ÅOP. Denne værdi inkluderer både kassekredittens rente, men også andre omkostninger der er i forbindelse med – eksempelvis førnævnte oprettelsesgebyr.

Der er stor forskel på bankernes vilkår for kassekreditten, hvorfor du altid bør undersøge vilkårene inden du laver en kassekredit.     

Forskellen på realkreditlån og boliglån

Man gør ofte brug af et realkreditlån i forbindelse med huskøb, Den mest markante forskel på et realkreditlån og et helt almindeligt boliglån i banken er, at realkreditinstitutterne som regel kan tilbyde potentielle huskøbere de mest fordelagtige rentevilkår. Realkreditlånet er altså som udgangspunkt den billigste form for finansiering af din kommende drømmebolig. Grunden til dette er, at det pågældende realkreditinstitut får pant i det hus, du vælger at købe. Ved at sikre sig pant i dit hus, er realkreditinstitutterne stillet sådan, at de på den ene eller anden vis nok skal få deres udlånte midler tilbage igen – også selvom du ikke betaler dine aftalte afdrag. Denne guide har behandlet emnet forbrugslån, som adskiller sig markant fra de store realkreditlån og boliglån.

Grundet de fordelagtige rentevilkår, er det kun muligt for en given huskøber at låne op til 80% af boligens reelle værdi. Det er dertil væsentligt at påpege, at du som køber skal være i stand til at betale 5% af boligens værdi kontant. De 5% kunne tidligere lånes i banken, men det kan de altså ikke længere. Derfor skal du som køber selv have opsparet disse midler eller gøre brug af en eventuel kassekredit.  De resterende 15% af boligens værdi må du som køber godt vælge at låne i banken, som et helt almindeligt boliglån. Da der i forbindelse med et huskøb, som oftest, er tale om meget store beløb, er et forbrugslån mindre velegnet, da renten her er højere. Ved et huskøb er det nødvendigt at låneudbyderen får stillet en form for sikkerhed, hvilket som forklaret ikke gør sig gældende, når man ansøger om et forbrugslån.