Helt kort forklaret står forkortelsen ÅOP for årlige omkostninger i procent. Du vil eksempelvis støde på udtrykket, når du skal oprette et lån og her er netop ÅOP’en vigtig at forholde sig til. Tallet viser nemlig hvilke omkostninger et lån inkluderer, og er med til at overskueliggøre de samlede omkostninger, der er ved at optaget et givent lån.
Forklaring af begrebet ÅOP
ÅOP er som nævnt en forkortelse for årlige omkostninger i procent, og er et udtryk for lånets samlede omkostninger per år i procent. Når man taler om de samlede omkostninger pr. år, tages der i denne forbindelse højde for alle de aspekter, der påvirker lånets egentlige pris. Det vil sige elementer som stiftelsesgebyr, renter, renters rente mm. Da ÅOP angives som en procentsats er det muligt at sammenligne forskellige lån, såfremt de givne låns størrelse, løbetid og tilbagebetalingsbetingelser er de samme. Du kan finde det lån med den laveste ÅOP herHvorfor bruger man begrebet ÅOP?
Ifølge Forbrugerombudsmanden, er det et lovpligtigt krav for alle låneudbydere at informere deres kunder lånets årlige omkostninger i procent. Disse oplysninger skal fra låneudbydernes side kommunikeres klart og tydeligt, så forbrugerne ikke er i tvivl. ÅOP-oplysningerne må altså ikke gemmes væk, skrives med småt eller på anden vis skjules for kunderne. ÅOP er altså et begreb der eksisterer for at hjælpe forbrugeren med at træffe informerede valg, inden de vælger at oprette et lån. Herunder finder du nogle eksempler på, hvad der kan ligge i de engangsomkostninger, der er medtaget i ÅOP: Typiske engangsomkostninger- Ekspeditionsgebyr
- Stiftelsesomkostninger
- Tinglysningsafgift
- Variabel tinglæsningsafgift
- Dokumentgebyr
- Månedlige og årlige kontogebyrer
- Administrationsgebyrer
- PBS gebyrer
- Depotgebyrer
- Renter